Poetin wil lebensraum dat zich uitstrekt tot aan de Noordzee

Poetin wil lebensraum dat zich uitstrekt tot aan de Noordzee 

21 maart 2022 - 11:43

In de coronatijden waren virologen, epidimologen, microbiologen, en dergelijke knappe koppen de hoofdgasten in tv-talkshows, tijdens interviews, in de kranten, op de radio, in gesprekken van de man in de straat, de belangrijkste hotemetoten, tegenwoordig zijn het generaals buiten dienst, kolonels op ruste, militaire strategen, geopolitieke pofessoren, geschiedkundige Ruslandkenners, en hun gelijken, die de dienst uitmaken. Daarbij krijgen ze hulp van landkaarten die Oekraine en Rusland voorstellen, en de roodgekleurde stukken stellen de gebieden voor die door de Russen zijn ingepalmd, de gearceerde stukken de gebieden waar de Russen in opmars zijn, en de witte gebieden de stukken waar nog geen Rus te vinden is. 

Laten we hopen dat de roodgekleurde en de gearceerde stukken steeds kleiner worden, en de witte stukken steeds groter. Dit zou betekenen dat de Russen verliezen lijden, zich moeten terugtrekken, en eieren voor hun geld kiezen, met als gevolg dat ze als bange hazen hun eigen vermaledijde land weer invluchten. Dit soort hoop en dit soort veronderstellingen zijn gebaseerd op wishful thinking. De Russen lijden helemaal geen verliezen, ze trekken zich niet terug, en ze zijn geen bange hazen. Oké, hun veroveringstochten verlopen moeizamer dan verwacht, en enorm opschieten doen ze niet meteen, maar om nou te gaan denken: Poetins klootzakken zijn het onderspit aan het delven, dat zou een denkstap te ver gaan. Dat proberen de Nederlandse generaals en de kolonels in de studio tussen de regels door te suggereren. Zij weten dat het niet opportuun zou zijn om te gaan rondstrooien dat de Russen binnen een paar maanden ’s nachts onze slaapkamers zullen binnendringen, maar ondertussen kunnen ze niet anders dan toegeven dat die godverdomde Russen hoe dan ook van plan zijn om het westen, inclusief Nederland en België, onder hun knoet te krijgen.

Op dit moment kunnen we nog niet bevatten wat een oorlog waarin we betrokken worden voor ons zou betekenen. We kunnen ons wel een beeld vormen: als we een onderdeel worden van zo’n oorlog, dan zijn we het haasje. Dan is het gedaan met onze leuke leventjes. Dan zal het geen moer meer uitmaken dat Ali B tuttebelletjes lastigvalt, dat de SP  tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Woudrichem niet al te best heeft gepresteerd, dat Haller van Ajax z’n vijfentwintigste doelpunt heeft gescoord, of dan Saskia Noort een nieuwe roman heeft gepubliceerd. Nee hoor, niets van dat alles, integendeel, de Russen zullen de publicatie van de roman van Saskia Noort tegenhouden, omdat er allerlei anticommunistische standpunten in worden geventileerd, en de kans bestaat zelfs dat Saskia Noort wordt opgepakt, en in een trein naar Siberië wordt gebracht, waar ze in een heropvoedingskamp de plee moet poetsen met een tandenborstel. Misschien zit in datzelfde kamp Ali B, wiens taak het is om aardappelsoep te koken, wat bij gebrek aan aardappelen simpelweg warm water is, en wie daarover klaagt bij de kampleiding, krijgt drie weken isoleercel, en als je daarover ook nog ‘ns klaagt, krijg je zés weken isoleercel.

Kortom, de vaderlandse generaals en de kolonels mogen zeiken wat ze willen, en hun pogingen om ons gerust te stellen mogen dan wel goed bedoeld zijn, maar als ze hun kaarten eerlijk op tafel leggen, zal blijken dat Poetins Rusland lebensraum wil dat zich uitstrekt tot aan de Noordzee, tot aan de Middellandse Zee, en tot aan de Amstel, de Rotte en de Schelde. Onze dagen en nachten van rust, jolijt, plijzier, vrijheid, op tafel dansen, en staan tongzoenen in een nis aan de Keizersgracht, staan op het punt om definitief tot het verleden te behoren. Of zal er toch een wonder gebeuren en wordt alles zoals vroeger, met elke dag twintig virologen op tv?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.