'Poetin' wint verkiezingen
Buitenland

'Poetin' wint verkiezingen.

De regerende partij Verenigde Rusland heeft in de verkiezingen voor het Russische parlement 44,5 procent van de stemmen gekregen. Dat heeft het Russische staatsonderzoeksbureau VTsIOM vandaag na sluiting van de stemlokalen gemeld op basis van exitpolls.

De door premier Dmitri Medvedev geleide partij behaalde bij de vorige verkiezingen vijf jaar geleden 49 procent van de stemmen.

President Vladimir Poetin noemde de uitslag een goed resultaat. Mensen hebben op Verenigd Rusland gestemd, ook al zijn het moeilijke tijden, zei hij.

Rusland verkeert al meer dan twintig maanden in een recessie, waarin talrijke banen sneuvelen en de inkomens van werkenden worden uitgehold door de wegkwijnende roebel. Poetin blijft echter in peilingen de grote held, die het land onder meer in Oekraïne en in Syrië weer als grootmacht op de kaart heeft gezet.

De nationalistische LDPR werd tweede met 15,3 procent, gevolgd door de communisten met 14,9 en de partij Rechtvaardig Rusland met 8,1 procent. Van de liberale oppositiepartijen die kritisch staan tegenover president Vladimir Poetin haalde geen een de kiesdrempel van 5 procent.

Van de 450 zetels wordt de helft volgens partijlijsten verdeeld, de andere helft in directe verkiezingen. Sommige liberale kandidaten maken hierdoor nog wel een kans op een zetel via hun district.

Alle artikelen geladen. Overzicht →