Poetin's schuld als we deze winter kou lijden

Poetin's schuld als we deze winter kou lijden 

13 december 2021 - 13:18

Er wordt voorspeld dat er hier bij ons een verschrikkelijke winter op komst is. De sneeuw zal meters hoog liggen, alles zal bevroren zijn, de temperatuur zal de min twintig graden halen, en de daklozen zullen kou lijden. Maar niet alleen de daklozen. Ook degenen die de energiefactuur niet meer kunnen betalen. Dat is de schuld van Poetin. Die laat het Russische gas maar mondjesmaat doorstromen naar Europa, zodat er een onevenwicht is ontstaan tussen vraag en aanbod, en de prijs van het gas naar de hemelen reikt.

Waarom doet Poetin dat? Omdat hij er zin in heeft. Probeer nooit in het hoofd te kijken van een gek, of je zal al tijdens de eerste blik blind worden. Omdat er zulke sadisten als Poetin bestaan, die ons onze warmte ontstelen, moeten de kerncentrales openblijven. Kernenergie is leuk. En in tegenstelling tot wat enkele warhoofden beweren is deze vorm van energie niet gevaarlijk. Er worden voorbeelden van kernrampen bovengehaald, zoals Tsjernobyl en Fukushima, maar die waren te wijten aan menselijke fouten, in Tsjernobyl omdat de man die op de groene knop moest duwen vanwege verregaande dronkenschap op de rode knop duwde, en in Fukushima omdat een man die op de afdeling Klein Afval zelfmoord wilde plegen (want z’n vriendin het had uitgemaakt), en bewust de hele kerncentrale in de fik stak.

Verder is er met kernenergie niks aan de hand, en ze is nog goedkoop ook. Wat met de wind- en zonne-energie? Die werken voor geen meter. Om een middelgrote stad zoals Spijkenisse of Zaandam met windmolens van genoeg energie te voorzien, zijn er zesendertig van die molens nodig, in een straal van 8,4 kilometer. Voor zoveel molens is er op den duur helemaal geen plaats meer. Plus, ze zijn erg lelijk, en ’s nachts in het donker lijken ze op dinosaurussen die met gespreide klauwen alles en iedereen willen opslokken. Zonne-energie is nog minder doeltreffend. Je hebt van die idioten die hun dak vol zonnepanelen leggen, en daarmee kunnen ze hun huis verwarmen tot zestien graden. Als je in een bijtende winter klemraakt, zoals in de winter die op komst is, dan zit je bij zestien graden te rillen en te sidderen in je kot, en je mag draaien aan de knop van je verwarmingstoestel zoveel je wil, de zon zal zich geen reet van je ellende aantrekken.

Hoe dan ook is het wachten op nieuwsoortige energiebronnen, waarvan we tegenwoordig nog geen weet hebben. In de zeventiende eeuw wisten ze ook niet dat de uitvinding van de kolenkachel eraan kwam. Ik ben altijd een fan geweest van steenkool. Bij ons thuis, in de jaren zestig, hadden we zo’n kolenkachel. Met z’n allen zaten we eromheen en zongen we liedjes, zoals ‘Krijg nou de pokken’, ‘Wie heeft de dode kat gevonden?’ en ‘Vrees niet, ik ben slechts een moordenaar.’ Het bijzondere aan die liedjes was dat ze geschreven werden door m’n grootvader Frans (de tekst) en m’n grootmoeder Maria (de muziek). Ze waren immers een duo, dat optrad op feesten en partijen onder de naam De Twee Rotzakken, en naast het zingen en dansen en het bespelen van de accordeon (grootvader Frans) en de altviool (grootmoeder Maria) hadden ze ook een goochelact, waarbij m’n grootvader Frans de onderbroek van m’n grootmoeder Maria kon wegtoveren, en haar doen belanden in de jaszak van een man in het publiek op de zesde rij.

In 1963 was het tijdens de show van De Twee Rotzakken in een onverwarmde tent in Waarschoot zo koud dat aan de onderbroek van m’n grootmoeder in de jaszak van de man op de zesde rij ijspegels hingen. Iedereen zei die avond: ‘Dit is de strengste winter aller tijden.’ Ze hadden het fout, want die strengste winter komt hoogstwaarschijnlijk in deze of in de volgende maand. De energie zal niet aan te slepen zijn, en ja, de daklozen en vele anderen zullen om de hulp van God krijsen. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.