NL'se polderjihadisten blijven vastzitten in Turkije 

09 januari 2018 - 15:45

De Nederlandse uitreisjihadi's Oussama A. uit Utrecht en Reda Nidalha uit Leiden hebben nog tot zeker 13 maart een pyjama-party in de Turkse bajes.

Dat heeft de rechter vanmiddag besloten tijdens de zitting, waar tevens een medewerker van de Nederlandse ambassade in Ankara aanwezig was, die ruim een uur duurde. De twee strijders van de religie van de vrede waren zelf niet lijfelijk aanwezig maar woonden de zitting bij via een videoconferentie.

De twee Syrië-strijders ontvluchtten in oktober 2016 het kalifaat van IS en meldden zich als spijtoptanten bij de Turkse grenspolitie. Oussama A. stond al op de nationale terrorismelijst. Terreurvriend Reda Nidalha had zichzelf omgedoopt tot Abu Sumail al-Hollandi.

De deserteurs hoopten na hun gevaarlijke tocht door de met landmijnen gevulde zandbak uitgeleverd te worden aan Nederland. Maar daar wilde Ankara niks van weten. Turkije besloot hen zelf te berechten.

Turkse bemoeienis betekent dwarsbomen Nederland

De nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid Dick Schoof is niet blij dat Turkije deze taak op zich heeft genomen. Bij eventuele vrijspraak kunnen de twee terroristen namelijk niet door Nederland vervolgd worden, het is wettelijk niet toegestaan iemand twee keer voor hetzelfde delict te berechten.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie