Polen overwegen vertrek uit het VK
Buitenland

Polen overwegen vertrek uit het VK.

Met een Brexit in zicht, zijn meer Polen verleid om het Verenigd Koninkrijk in te ruilen voor hun vaderland. Redenen zijn de onzekerheid over hun werkstatus, xenofobie en de daling van de Britse pond ten opzichte van de Poolse zloty.

"Het is een ramp. Als de pond dramatisch daalt, overweeg ik eerder terug te gaan naar mijn thuisland en het geluk te zoeken in Polen", vertelt Marek Filipiak, leveringsmanager bij het postbedrijf Royal Mail Plc, aan Bloomberg. De 32-jarige Pool emigreerde dertien jaar geleden naar Londen om te profiteren van de bloeiende arbeidsmarkt.

'EU-krachten zijn cruciaal voor bedrijfsleven'

Die arbeidsmarkt in het Verenigd Koninkrijk heeft 3,2 miljoen inwoners uit andere EU-landen aangetrokken, waarvan ruim 800.000 uit Polen. Vijf van de grootse ondernemingsgroepen in het VK riepen gisteren de regering op om de lange termijnrechten van EU-arbeidersmigranten opnieuw te bevestigen. Tachtig parlementsleden bepleitten daarop hetzelfde.

In een open brief schreven de ondernemingsgroepen dat de vaardigheden van werknemers uit andere EU-landen "cruciaal zijn voor het succes van onze bedrijven, zowel nu als in de toekomst". Met het oog op het huidige werkloosheidscijfer van vijf procent (het laagste sinds elf jaar), zeggen de werkgevers krachten uit overige EU-landen nodig te hebben.

Joden zeggen 'Tschüss'

Gisteren kwam al in het nieuws dat veel joodse families die vanuit nazi-Duitsland vertrokken naar het VK, weer terug willen naar Duitsland. Zij vrezen de economische onzekerheid en oprukkend extremisme door een Brexit. Binnen enkele dagen na de uitslag van het referendum kwamen al meer dan honderd meldingen binnen van racisme. Ook meer Britten zoeken na Brexit hun heil in een andere Europese lidstaat, voornamelijk Ierland.

Meer lezen over Brexit?
Alle artikelen geladen. Overzicht →