Politici zitten er niet voor ons, maar voor zichzelf

Politici zitten er niet voor ons, maar voor zichzelf 

29 oktober 2021 - 11:37

In bananenrepublieken weten burgers dat de overheid er niet zit voor de burgers, niet zit voor de inwoners van het land. De inwoners van bananenrepublieken weten precies waar politici op uit zijn: eigenbelang. En burgers, ook die ándere politici, staan eigenlijk alleen maar in de weg om dat eigenbelang te optimaliseren.

De definitie van eigenbelang in bananenrepublieken is simpel: geld, goud, grondstoffen, vertaald in dollars op de eigen rekeningen in binnen- en buitenland. Over de diamanten, parels en aandelen zwijgen we. Eigenbelang is simpel: more money. Hoe meer macht, des te meer money. In bananenrepublieken crepeert de bevolking terwijl politici bacchanalen houden; een status quo waar beide partijen weet van hebben. De ene partij zwijgt en probeert er het beste van te maken, de andere partij lacht de tanden bloot en eet de bolle buik nog boller. Zolang het duurt want er is altijd een andere politicus die dit ook wil. De burger in bananenrepublieken kijkt reikhalzend uit naar een andere werkelijkheid. Een verlangen dat nooit mindert, een haalbaarheid die nooit nadert terwijl het leven hardvochtig vordert. 

Wij hebben het goed in Nederland, maar alleen omdat we ontkennen in een bananenrepubliek te wonen. Nee bij ons is alles goed geregeld. Kijk dan, we hebben het zo goed dat we vluchtelingen opvangen en Mieles geven! Zo goed, dat er Kamervragen gesteld worden als ze geen bed maar stoel aangeboden krijgen. Onmenselijk heet dat, opgevangen worden in een omgeving waar geen faciliteiten zijn maar wél vrijheid. Nee, wij hebben het heel goed in Nederland. En onze MinPres, die verdient maar 180.000 euro en nog wat meer, in het bedrijfsleven zou hij tenminste het dubbele kunnen verdienen! Onze MinPres komt op de fiets naar zijn werk en woont op zijn studentenetage. Kijk nou hoe goed het bij ons is! 

De façade die door Den Haag wordt opgeworpen, is, als je al bijna 20 jaar in de media werkt, misselijkmakend. Niet alleen omdat politici simpelweg liegen dat ze er voor ons, burgers zitten maar vooral omdat journalisten meewerken aan het rookgordijn dat deze façade in stand houdt. Ontken alles, lieg alsof het gedrukt staat, zorg dat media het afdrukken en uiteindelijk gaan burgers het geloven; of ze leggen zich neer. Ook tegen onze overheid valt geen gelijk te halen. 50.000 ouders die als crimineel zijn weggezet door onze overheid bestaande uit Belastingdienst, ministers en staatssecretarissen, slechts gesteund door twee Kamerleden en twee journalisten. Waarbij de overheid ontmaskerd is als criminele organisatie maar wegkomt met de benaming ‘affaire’. Een affaire raakt een enkeling, niet een hele groep. Een minister van Binnenlandse Zaken die het referendum afschaft, journalisten wil controleren door een ‘nepnieuws’ bureau op te tuigen en de namen van te kiezen politici van het stembiljet wil wissen. Duidelijk verlangend naar een machtspositie in een dictatuur, maar waarom zou je naar een bananenrepubliek verhuizen om dat hier te realiseren! Omhooggevallen omdat ze een vriendinnetje is ‘van’, bovendien over een uiterlijk beschikt dat standaard is (blond en blauw); tja.

Elke burger in Nederland wil dat die ouders gecompenseerd worden, liefst gisteren nog. Dóe het dan. En gul ook. Hoe kún je slapen als politicus, laat staan betrokkenen betere banen aanbieden als je weet dat je zo fout zit? Hetzelfde geldt voor de Groningers. Vanaf het moment dat daar gas gewonnen wordt, hadden de burgers gecompenseerd moeten worden voor hun lijden. Geen minister die in een huis met scheuren woont, in doodsangst dat het dak naar beneden komt. Waarom burgers wel?! Los het op. Niet gisteren of morgen, maar los het vandaag nog op. Als je 48 miljard kunt uitgeven aan die coronashit zonder één enkel ziekenhuis bij te bouwen, zonder één enkele verpleegkundige extra op te leiden, dan kun je ook een paar miljard ophoesten om die Groningers naar een aardbevingsvrije nieuwbouwwijk te verhuizen. Een wijk die allang gebouwd had kunnen zijn. 

Politici zitten er niet voor ons, politici zitten er voor zichzelf. Alleen politici kunnen bedenken om een verkiezingscampagne te voeren om de partner met wie je al jaren samenwerkt en met wie je na de verkiezingen weer wilt samenwerken, in diskrediet te brengen. De laagheid, de achterbaksheid, de stompzinnigheid: het is aan burgers niet besteed maar wel aan politici. De enige reden waarom Nederland nog niet tot een bananenrepubliek verworden is, zijn wij burgers. Wij gehoorzamen tot in het maniakale aan onze leiders. Het is meteen de enige reden waarom politici niet investeren in het onderwijs. Als je burgers opleidt om voor zichzelf na te denken, om kritisch te zijn over elk woord dat uit de mond van politici komt, is het snel gedaan met hun machtspositie. Dus vooral niet investeren in álles wat burgers vooruithelp; beter is het om ons als makke schapen te houden.

Alles, álles wat Hugo, Mark, Wopke, Sigrid, Sylvana, Kajsa, Liane, Jesse, Thierry, Lilian, Farid, Wybren en Lilianne doen, doen ze voor zichzelf. Met als wapen geen leger maar communicatieadviseurs, die burgers doen meebewegen om het eigenbelang van de machtswellustelingen te optimaliseren. Journalisten te dom om dit te pareren, wij burgers te volgzaam en goedgelovig. Dat laatste is het enige verschil tussen ons en een bananenrepubliek.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.