Politie agent veroordeeld voor poging doodslag
Binnenland

Politie agent veroordeeld voor poging doodslag.

Een politieagent is vandaag veroordeeld voor poging tot doodslag wegens het legen van zijn dienstwapen op een vluchtauto. De rechtbank van Breda vond een voorwaardelijke taakstraf van 150 uur hiervoor de gepaste strafmaat.

Het voorval vond plaats op 25 november 2014. De agent wilde in Oosterhout een verdachte aanhouden maar die ging er vandoor met de auto. Nadat de agent de verdachte had klemgereden en uitstapte om hem in te rekenen, leek verdachte op de agent in te willen rijden. De agent sprong vervolgens weg en leegde het complete magazijn van zijn dienstwapen op de vluchtauto. De kogels raakte de zij- en achterkant van de auto.

De rechtbank wilde met de uitspraak ook het signaal afgeven dat publieke functionarissen niet ongestraft dit soort feiten kunnen plegen. De agent handelde niet volgens de regels, zo meldt het ANP. Opmerkelijk statement aangezien de agent in kwestie inderdaad schuldig is bevonden maar feitelijk wél ongestraft wegkomt met het vergrijp.

De verdachte in dit verhaal kreeg uiteindelijk een veroordeling voor poging tot zware mishandeling. Hiervoor werd 128 dagen hechtenis opgelegd waarvan 110 voorwaardelijk, wat neerkomt op ca. twee weken zitten. Een heel krachtig signaal gaat van van de beide veroordelingen niet uit, behalve misschien dat straffen in dit soort zaken meer een symbolische waarde heeft.  

Alle artikelen geladen. Overzicht →