Politie beschuldigd van 'etnisch profileren' crimineel
Binnenland

Politie beschuldigd van 'etnisch profileren' crimineel.

De advocaat van Amsterdammer Azz-Dine A. (27) beschuldigt de politie van Noordwijk ervan dat bij de aanhouding van zijn cliënt sprake was van 'etnisch profileren'. De man werd opgepakt nadat in zijn kofferbak allerlei gestolen spullen werden gevonden.

Dat zijn cliënt dus schuldig was aan criminele activiteiten is volgens de advocaat niet relevant. Want, zo stelt hij, Azz-Dine A. werd al bij voorbaat staande gehouden vanwege zijn 'Marokkaanse uiterlijk'. Dat gebeurde in november 2014 bij een alcoholcontrole.

De politie legde toen netjes uit dat vanwege een inbraakgolf ook even zijn kofferbak gecontroleerd moest worden. Daar vond men stapels namaakkleding van Canada Goose tot Ralph Lauren, een telefoon en een bankpas die niet op naam van de verdachte stond. Uit later onderzoek bleek dat door hem meer van dit soort kleding als merkkleding voor vele duizenden euro's was verkocht.

Het OM eist dat de verdachte een boete van 18.000 euro betaalt vanwege zijn criminele inkomsten en een werkstraf van 120 uur krijgt. De uitspraak door de rechtbank in Den Haag volgt over twee weken, weet het Leidsch Dagblad

Alle artikelen geladen. Overzicht →