Politie confisqueert trekkers, Yesilgöz waarschuwt demonstrerende boer

Politie confisqueert trekkers, Yesilgöz waarschuwt demonstrerende boer 

20 september 2022 - 10:20

Hoera, het is vandaag de derde dag van september en dus is het Prinsjesdag! Een dag waarop het kabinet presenteert hoe het land verder naar de klote geholpen wordt de begroting voor het komend jaar aan ons voorschotelt. Een moment ook waarop onze koning zonder Gouden Koets toegejuicht wordt door duizenden mensen en waarop mensen die het niet eens zijn met het kabinetsbeleid hun ongenoegen middels demonstraties kenbaar maken.

En als er nou één bevolkingsgroep is die niet tevreden is, dan hebben we het natuurlijk over de boer. En als boeren demonstreren komen ze vaak per trekker opdagen, maar vandaag MAG DAT NIET. De politie zal daartegen optreden, zegt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) op Twitter. Ze waarschuwt dat de landbouwvoertuigen in beslag zullen worden genomen. "Demonstreren mag, maar niet met grote voertuigen", aldus de minister.

Maar waarom eigenlijk niet? Iets met de openbare orde en daarom geldt vandaag in Den Haag een noodbevel. Yesilgöz roept boeren die onderweg zijn naar de Hofstad op om hun tractor thuis te laten. "Trekkers worden in beslag genomen door de politie. Denk aan de veiligheid van alle mensen die vandaag naar Prinsjesdag komen."

Boerenorganisaties laten weten dat het plan was om met ongeveer 150 trekkers naar Den Haag te komen. Zeker enkele tractoren zijn inmiddels in beslag genomen (zie foto hierboven). Op verschillende plaatsen in en rond de Hofstad zijn boeren staande gehouden door de politie. Volgens Farmers Defence Force een 'onnodige inperking van de burgerrechten'. "Het noodbevel is zo langzamerhand het duizend-dingen-doekje van overheden om iedere vorm van democratisch protesteren af te ketsen en in te perken", vindt woordvoerster Sieta van Keimpema van de actiegroep.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml