'Politie doet te weinig om wapens op te sporen'
Binnenland

'Politie doet te weinig om wapens op te sporen'.

Goed nieuws voor iedereen die stiekem een vuurwapen in huis heeft: de kans is groot dat u niet gepakt wordt. De Sterke Arm der Wet doet te weinig onderzoek en daardoor worden er steeds minder illegale wapens in beslag genomen.

Op de lange termijn is de dalende trend als volgt: tussen begin januari 2013 en medio 2015 nam de politie 24.000 wapens en onderdelen in beslag. In dezelfde periode daarna waren dat er ruim 4.000 minder, meldt De Telegraaf

Goed nieuws in de zin dat steeds minder gespuis naar een vuurwapen grijpt? Niet dus. Daar waar vroeger de politie gewoon nog een aparte afdeling had die speurde naar wapens, is het nu eerder bijzaak geworden.

'Juist meer wapens in omloop'

"Ik denk eerder dat er veel meer wapens zijn in Nederland. Maar als je niet actief zoekt, vind je ze niet. De politie gaat alleen op pad als er concrete informatie is over de aanwezigheid van een wapen", zo legt voorzitter Jan Struijs van de politiebond NPB uit.

Maar wat doen we eraan? Nou, het zou volgens gerechtelijk deskundige op het gebied van vuurwapens Jas van Drielal al helpen als de politie eens de boel wat beter zou onderzoeken, bij drugs bijvoorbeeld. Ook is er volgens hem "buitensporig veel" aandacht voor nepvuurwapens, wat ook erg is maar waar tenslotte geen mensen bij doodgaan. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →