Politie wil uw privacy opvragen bij ernstige delicten

Politie wil uw privacy opvragen bij ernstige delicten 

31 augustus 2021 - 12:04

Nou lekker is dat. Bent u rustig aan het rondtuffen in uw veel te dure Audi of BMW, moet u nog uitkijken dat u niet in de buurt bent van een 'ernstig delict' zoals moord of iets dergelijks. De politie wil namelijk voortaan alle foto's en kentekengegevens opvragen bij het opsporen van verdachten van ernstige misdrijven.

Mensen op de beelden gemaakt door ANPR-camera's mogen wettelijk niet herkenbaar zijn (gelukkig maar). Zij worden onherkenbaar gemaakt door de foto deels te vervagen. De politie wil dat het bij verdenkingen van misdrijven zoals moord of doodslag wel mogelijk wordt om de ongeblurde en dus herkenbare foto's te zien. 

"Dit voorkomt het inzetten van andere middelen waardoor we meer privacygevoelige gegevens van onschuldige burgers moeten opvragen", zegt een woordvoerster van de politie. Als voorbeeld noemt ze het opvragen van gegevens van telefoonmasten."

Tsja, zit wat in natuurlijk. Maar dit speelt alsog best wel erg met uw privé. Sinds 2019 mogen de camerabeelden 28 dagen worden bewaard. De politie mag deze beelden opvragen, maar wel onder strenge voorwaarden (en dat is niet voor niks, verdorie). Deze betreffende wet is drie jaar geldig. Later dit jaar wordt besloten hoe er verder om wordt gegaan met de automatische nummerplaatherkenning.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml