'Politie gebruikte vorig jaar meer geweld tegen burgers'

'Politie gebruikte vorig jaar meer geweld tegen burgers' 

07 april 2022 - 10:55

Ziet u nu wel? De politie heeft vorig jaar meer geweld gebruikt dan het jaar daarvoor. Politiemensen moesten 18.477 keer geweld toepassen, zo'n 2000 gevallen meer dan in 2020. "Het effect van de coronatijd op de samenleving, en daarmee ook op het politiewerk, is terug te zien in de geweldscijfers van de politie", meldt de politie in een toelichting.

Het gaat om het gebruik van een vuurwapen, een wapenstok, peperspray of fysiek geweld. De politie maakt wel de kanttekening dat er afgelopen jaar in totaal bijna 15 miljoen incidenten waren waar de politie op af moest dus eigenlijk is er relatief weinig geweld gebruikt door de politie, snapt u?

In totaal zijn vorig jaar 35.882 keer geweldsmiddelen gebruikt, waarvan het merendeel (55 procent) in de categorie 'fysiek geweld'. Het vuurwapen, vooral het richten en gericht houden, is 2861 keer geregistreerd, ofwel 8 procent van het totaal. 78 keer zag de politie zich genoodzaakt om daadwerkelijk gericht te schieten.

"Opvallend is verder de stijging van de lange wapenstok, waterwerper en traangas en meer inzetten van de bereden politie". Deze toename is onder andere te verklaren door de vele demonstraties waarbij de politie afgelopen jaar naar eigen zeggen op MOEST treden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml