'Politie heeft zijn handen vol aan de verwarde man'

'Politie heeft zijn handen vol aan de verwarde man' 

09 september 2021 - 13:52

De verwarde man. De politie heeft het er maar druk mee. De Inspectie Justitie en Veiligheid luidt in een rapport de noodklok omdat agenten veel tijd kwijt zijn aan verwarde mensen en dat gaat weer ten koste van noodhulpverlening, die om allerlei redenen toch al zwaar belast wordt.

Vorig jaar kreeg de politie meer dan 100.000 meldingen van mensen met verward gedrag te verwerken, waarvan een deel spoedgevallen. De verwarde man en de problematiek daaromheen is in de laatste tien jaar toegenomen. Het is de bedoeling dat de politie om de verwarde man zo snel mogelijk over te dragen aan de geestelijke gezondheidszorg, maar dat duurt in de praktijk vaak lang, stelt de inspectie. Daardoor kunnen agenten niet naar andere noodmeldingen, of wordt de verwarde man noodgedwongen meegenomen naar het bureau, terwijl dat niet altijd nodig of wenselijk is. Ook niet voor de verwarde man zelf.

De inspectie dringt er bij de ministers van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport op aan om te zorgen dat dit probleem wordt aangepakt. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus heeft in een brief laten weten dat er al over opvang nagedacht wordt. "Dit neemt niet weg dat de aanpak voor personen met verward gedrag, waaronder het vervoer, onverminderd om aandacht blijft vragen", schrijft hij. Een structurele oplossing is namelijk nog niet gevonden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml