'Politie in fijn land NL verzamelt continu privégegevens demonstranten'

'Politie in fijn land NL verzamelt continu privégegevens demonstranten' 

10 maart 2023 - 09:51

Of u nou bent opgekomen voor de rechten van boeren, of de rechter van Moeder Natuur en de planeet. Of juist gedemonstreerd heeft voor vrijheid en tegen coronamaatregelen: grote kans dat de politie het adres, burgerservicenummer en geboortedatum van u en uw familie heeft verzameld. 

De politie verzamelt namelijk voortdurend persoonsgegevens van demonstranten uit de Basisregistratie Personen (BRP), blijkt uit 67 persoonlijke dossiers van demonstranten, die onderzoeksplatform Investico inzag in samenwerking met De Groene Amsterdammer en Trouw.

Daarnaast vraagt de politie gegevens op van ouders en kinderen van actievoerders, ook als zij nooit zijn gearresteerd of veroordeeld. Daar gaat ons recht om vrij te kunnen demonstreren. Want als je de hele tijd in de gaten wordt gehouden, gaat dat nogal lastig nietwaar?

Maar wat vindt oom agent ervan? Volgens de politie is het opvragen noodzakelijk om haar politietaak uit te voeren. Bijvoorbeeld om verdachten op te sporen, aangiftes te verwerken, in contact te komen met demonstranten of voor slachtofferzorg.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml