Politie Indonesië beëindigt booslim-demo
Buitenland

Politie Indonesië beëindigt booslim-demo.

De Indonesische hermandad heeft vandaag een massale demonstratie, gehouden in Jakarta door ongeveer 150.000 radicale moslims, met harde hand beëindigd. De booslims hadden zich verzameld om het aftreden te eisen van de gouverneur van Jakarta. Dat is namelijk een christen en daarnaast zou de man de islam hebben beledigd. Aan het einde van de demo braken hevige rellen uit, waarbij twaalf gewonden en één dode vielen.

De demo verliep aanvankelijk kalmpjes, totdat de massa koers zette naar het presidentieel paleis. Daar was de politie niet van gediend, waarop zij de demonstranten bestookten met traangas en waterkanonnen.

De gouverneur, Basuki Tjahja Purnama, had volgens de demonstranten enkele verzen uit de Koran geciteerd. Dit zette kwaad bloed bij de betogers, omdat de man een christen is en zijn mond had moeten houden over de Koran.

Overigens hoopt Purnama bij de verkiezingen volgend jaar te worden herkozen, zo meldt de BBC. Politieke tegenstanders proberen kiezers te manipuleren door allerlei religieuze argumenten aan te voeren. Een hiervan is dat moslims niet op niet-moslims zouden mogen stemmen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →