Politie 46 keer beschuldigd van etnisch profileren
Binnenland

Politie 46 keer beschuldigd van etnisch profileren.

Hè gek is dat. Etnisch profileren door de politie zou aan de lopende band gebeuren, maar het blijkt dat in ruim een jaar tijd via een speciale app slechts 46 mensen hiervan melding hebben gemaakt. En laten we eerlijk zijn, ten opzichte van de naar schatting tienduizend controles die de politie jaarlijks uitvoert valt dat eigenlijk reuze mee.

Sinds december 2016 kan dat, via een speciale app melding maken van etnisch profileren. Uiteraard zou het schandalig zijn als mensen die een kleurtje en dure spullen hebben sneller aan de kant worden gezet dan 'blanken'. 

Maar na ruim een jaar blijkt dit dus wel mee te vallen. Al moet wel de kanttekening gemaakt worden dat de cijfers niet per se representatief hoeven te zijn voor het werkelijke aantal. "Er zullen bijvoorbeeld mensen zijn die geen klacht indienen, omdat ze niet geloven dat de politie er ook echt iets mee doet", aldus Peter Slort, portefeuillehouder diversiteit bij de politie tegen de NOS.

Typhoon en Vermeer ook 'slachtoffers'

De ophef rondom etnisch profileren bereikte in 2016 het kookpunt nadat rapper Typhoon en Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer zich slachtoffer voelden nadat ze 'vanwege hun dikke auto' staande werden gehouden.

Hierop lanceerde de politie in samenwerking met de organisatie Controle Alt Delete een speciale app om etnisch profileren te melden. Wij waren destijds bij de lancering ervan in de Melkweg in Amsterdam, alleen werden we niet helemaal als gelijke behandeld.

Alle artikelen geladen. Overzicht →