Wanneer spreken we van een 'verward' iemand?
Binnenland

Wanneer spreken we van een 'verward' iemand?.

Leuk nieuws, daar gaan we over het algemeen toch voor. De term 'verward' kunnen we zo onderhand niet meer zien of horen. Wanneer wordt iemand eigenlijk zo betiteld, want we komen deze kwalificatie tot onze grote frustratie te pas en te onpas tegen.

We slaan de encyclopedie erop na. Officieel bent u verward wanneer u onduidelijk/niet helder gedrag vertoont, wanneer u oogt alsof u niet goed in staat bent helder na te denken. Kortom: ook als u lam van de drank bent, paddotript als een malle of lijm heeft gesnoven kunnen we u hieronder scharen.

Woensdagavond-trip met steekwapen

Maar hoe noemen we iemand dan die op een doorsnee woensdagavond met een mes door een tram in verwardenhoofdstad Amsterdam loopt te zwaaien? Hoe verward bent u werkelijk als u thuis een mes uit de keukenla pakt, besluit daarmee in een tram te stappen en het steekwapen vervolgens uit uw jaszak haalt? Dan heeft u dus toch helder kunnen nadenken over het meenemen van het wapen en het tevoorschijn toveren. Niet?

Noemen we deze persoon dan gemakshalve toch maar verward omdat hij volgens passagiers verwardheid uitstraalde, of hebben we het dan over een psychisch gestoord individu die ze niet alle tien op een rijtje heeft en daardoor een gevaar voor de medemens vormt?

De term 'verward' devalueert

U mag oordelen. Moeten we het beestje voortaan niet gewoon bij naam noemen in plaats van er politiek correcte varianten op los te laten om op die manier een voorval in ergheidsgraad te devalueren? Wij bedoelen, het leest toch even anders weg als de term verward (dan denkt u: ach, weer een staatsslachtoffer, de arme knul) genoemd wordt, dan dat u op de hoogte gebracht wordt van een staatsgevaarlijke gek die op pad geweest is.

Alle artikelen geladen. Overzicht →