Politie: Stroomstootwapens erg goede toevoeging
Binnenland

Politie: Stroomstootwapens erg goede toevoeging.

Als het aan de Rotterdamse politiebaas Frank Blaauw ligt, krijgen 17.000 agenten binnenkort de beschikking over een heus stroomstootwapen.

Vindt 'ie mooi, die Paauw. Kun je leuke dingen mee doen, bijvoorbeeld "met relatief weinig geweld en met nauwelijks kans op blijvend letsel in heftige geweldsituaties erger voorkomen."

Ook in ggz-instellingen, waar het wapen vorig jaar nog verboden werd, is herinvoering de bedoeling.. Al vindt Paauw het op zich wazig dat ingrijpen in verwarde mannen-instellingen een politietaak is. Dat er dan wél gebruik mag worden gemaakt van het dienstwapen en een bijtgrage herdershond is helemaal niet te verantwoorden, daar is een elektrische vriend veel handiger en effectiever voor.

Voordat het zover is, moeten de Tweede Kamer en het ministerie van Justitie en Veiligheid hun oordeel gaan vellen over het stroomstootwapen als onderdeel van de basisuitrusting. Een gesprek daarover blijkt volgend jaar ergens op de planning te staan. Er is alleen nog geen definitieve datum vastgesteld. 

Daar schuilt iets verraderlijks in. U kunt nu alvast uittekenen hoe dit gaat verlopen: de ene afdeling schuift het door naar de ander, die schuift het weer terug, over drie jaar komt er iemand op het idee om het stroomstootwapen weer actueel te maken, dat brengt een kettingreactie teweeg, het stickertje der vergetelheid wordt van het dossier afgeplukt en men gaat weer van voor af aan beginnen met de procedure.

Kortom: over een jaar of 6/7 komt het vast voor de bakker en starten de trainingen. Hoe we deze voorspelling staven? Niet moeilijk.

Bericht 1: (07-10-2008): Agenten zijn voor stroomstootwapen

Bericht 2: (29-09-2012): Opstelten: taser voor alle agenten

Bericht 3: (31-05-2018:) Agenten razendenthousiast over stroomstootwapen: 'snel invoeren'

Alle artikelen geladen. Overzicht →