Politie te lui: 'Aangifte huiselijk geweld vaak ontraden'

Politie te lui: 'Aangifte huiselijk geweld vaak ontraden' 

21 oktober 2022 - 10:43

Ongelooflijk weer dit. De politie ontmoedigt mensen die aangifte willen doen van huiselijk geweld. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV). Vooral als er te weinig bewijsmateriaal is, heeft oom agent er geen zin in wil de politie de aangifte vaak niet opnemen. Ook mogelijke nadelige gevolgen voor het slachtoffer spelen een rol.

Pointer sprak de afgelopen maanden met verschillende familieadvocaten, politieagenten en slachtoffers van huiselijk geweld. Daaruit blijkt dat het aangifte doen van huiselijk geweld niet eenvoudig is. Uit een enquête van Pointer onder familieadvocaten blijkt dat de politie het afgelopen jaar in tientallen gevallen de aangifte niet wilde opnemen, terwijl ze dit wettelijk gezien gewoon horen te doen.

"Veel van mijn cliënten kunnen geen aangifte doen", zegt Jolande ter Avest, familierechtadvocaat in Utrecht. "Dan moet ik nabellen om ervoor te zorgen dat de politie de aangifte toch opneemt." Ter Avest adviseert haar cliënten om altijd aangifte te doen. "Hoewel zo’n aangifte het verhaal van één persoon is, geeft het wel een indruk. Bovendien weet de politie dat als er iemand anders tegen deze persoon aanloopt er een verleden is met huiselijk geweld."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml