Politie wil uw beste vriend worden, komt allen naar McDonalds
Binnenland

Politie wil uw beste vriend worden, komt allen naar McDonalds.

Waarom kunnen we nu nooit eens vol lof berichten over prima initiatieven die de politie uitvoert? Denk aan het houden van politie-iftars en de Haagse politie die zichzelf compleet voor gek zet in een poging jeugd bereiken met het opnemen van een rapnummer. Nu kunnen we weer een nieuw plan aan dat rijtje toevoegen: praten met burgers bij een lokale McDonalds.

Punt 1: eten in McDonalds is zeer ongezond, ga dan in een saladebar zitten of zo. Punt 2: de burger naar de 'Maccie' lokken om hen er toe doen te bewegen tips over de wietplanthoudende onderbuurman te verstrekken is niet nice en punt 3: uiteraard is de achterliggende gedachte weer om 'getinte jongeren die zich door de politie gediscrimineerd voelen wat meer aan te trekken'.

Want de politie is volgens politiewetenschapper Jaap Timmer "geen vanzelfsprekende vriend van veel groepen uit de samenleving". Maakt u zich geen zorgen, dat gaan ze door middel van een nepvleeshamburger eten met iemand die in herkenbaar politieuniform tegenover hen zit ook nooit worden. Het is volgens Timmer daarom "heel laagdrempelig" om de McDonalds binnen te stappen en aan te schuiven bij oom agent.

'Experts' zijn daarom heel lovend over het uit de Verenigde Staten overgewaaide initiatief. Volgens Timmer, die ervoor geleerd heeft en zichzelf dus als een expert beschouwt, "versterkt dit soort initiatieven de band tussen burgers en politie en is het een goede manier om vertrouwen te scheppen."

In Berkel en Rodenrijs wordt elke laatste woensdag de maand zo'n 'spreekuur' georganiseerd, daar kunt u (wanneer u een lichtgetintiër bent die zich altijd en overal gediscrimineerd voelt + geen vertrouwen heeft in de politie) werken aan de band tussen u en uw potentiële beste vriend.

Alle artikelen geladen. Overzicht →