Dienders corrupt door politiedata
Binnenland

Dienders corrupt door politiedata.

Doordat politieagenten te maken hebben met een groeiende omvang aan data zijn de dienders kwestbaarder voor corruptie. "We zijn een grabbelton voor informatie. Criminelen gaan met de tijd mee en spelen hier handig op in. Voor hen is informatie cruciaal", zegt korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie. 

Daarom moet de hermandad "ontzettend goed opletten" dat de agenten geen gevoelige informatie spillen bij de verkeerde partijen, schrijft de krant van wakker Nederland, na een gesprek met de korpschef over vijf corruptieschandalen bij de politie in het afgelopen jaar. 

Integriteit

Volgens Akerboom ontbreekt het de klabakken niet aan deugdzaamheid: "Ik wil benadrukken dat het aantal integriteitsschendingen stabiel is gebleven. Maar elke zaak is er een te veel. Integriteit is de basis voor politiewerk." Wel zegt hij dat de gevoelige informatie beter beveiligd moet worden: "Criminelen doen er alles aan om toegang te krijgen tot de informatie. Niet alleen wij gebruiken steeds meer technieken, maar zij ook."

Rotte appelen

Corruptiespecialist Michel van Hulten denkt dat de dienders elkaar de hand boven het hoofd houden: "Ontzettend zorgelijk allemaal. Wij zijn als burger als het gaat om veiligheid afhankelijk van de politie. Zo langzamerhand kun je niet meer spreken van rotte appelen, maar een rotte organisatie. Dat beeld ontstaat in ieder geval wel bij het publiek."

Alle artikelen geladen. Overzicht →