Politiek is liegen en leugens verspreiden

Politiek is liegen en leugens verspreiden 

23 maart 2022 - 12:02

Zo op het eerste oog hebben Sywert en Erdogan niets met elkaar gemeen behalve dan dat ze spelers zijn in het meest vieze en hypocriete spel van de wereld: politiek. Hoofdrolspelers met twee gezichten, uitdragers van de dubbele moraal met dubbele agenda. Ze winnen altijd, omdat het spel nou eenmaal die uitkomst heeft: winst.

Het zal de leeftijd wel zijn maar mijn verontwaardiging treft allang niet meer de mannen die voor beide partijen spelen. Zij zijn exponenten van een systeem dat ze in stand houdt. En het systeem, dat zijn wij. Wij zijn de radartjes waardoor mannen als Sywert en Erdogan de kansen grijpen waarover op verontwaardigde toon geschreven wordt. Over die toon en de daden, smullen we – en dat terwijl wij de slachtoffers zijn. We zien het alleen allang niet meer.

Morgen komt het boek Sywerts Miljoenen, de jacht op het mondkapjesgoud, uit. Als je alle moraal uit het verhaal haalt, als je alle verontwaardiging opzij schuift, is er maar één conclusie mogelijk: de enige reden waarom Sywert miljoenen heeft bijgeschreven, is omdat het grote publiek – wij, jullie, iedereen – wilde geloven dat dat doortastende jongetje, die CDA-babbelboy, het gastje dat alles en iedereen de maat wist te nemen, daadwerkelijk iets zou kunnen wat onze overheid niet voor elkaar kreeg. Jullie wilden mondkapjes? Jullie kregen mondkapjes. Sywert zette zijn netwerk en media-ervaring in om een deal rond te krijgen die mensen met meer talent, meer kennis van zaken en meer ervaring, niet voor elkaar kregen. Sywert is een leugenaar – laat daar geen misverstand over bestaan. Maar Sywert kreeg de kans om die leugens in miljoenen om te zetten omdat media hem op het schild hesen, politici bang zijn voor media en hij die twee partijen magnifiek tegen elkaar wist uit te spelen en achter het rookgordijn zijn bankrekening spekte.

Leer van Sywert zou ik zeggen. Leer hoe het systeem werkt. Begrijp dat mensen geilen op macht. Snap dat ze macht omzetten in geld. De grootste fout is om te geloven dat mensen het ‘voor een ander’ doen, ‘om niet’. De hoop dat er nog mensen ‘goed’ zouden zijn, tja... De goeien zijn uitgecheckt maar geloof vooral wat je zelf wilt. Sywert is de lul die zijn zakken en die van zijn vrienden spekte omdat Hugo geen slechte pers voor hemzelf wilde terwijl hij 5.1 miljard euro kwijt maakte, mensen in hun huizen opsloot, jongeren en gezonde mensen van goede levensjaren beroofde. Sywert was zijn mediamomentje waar hij zonder issues (onze) 100 miljoen voor overhad; wie niet ziet dat dát het daadwerkelijk coronavirus is wat onze samenleving in een houdgreep heeft, wil gewoon voorgelogen worden. Plus natuurlijk zélf Sywerts deal uitgekonkeld hebben.

Dat Erdogan in dit verhaal opduikt, mag geen verrassing heten maar is het voor de oppervlakkige lezer wel. De man die Rutte en Nederlanders de afgelopen jaren zonder enige consequentie op 32 verschillende manieren beledigde, noemde onze MinPres van de week ‘mijn waardevolle vriend’. Politiek is liegen. Politiek is leugens verspreiden. Politiek is idols waarbij het gaat om roem en macht en het slikken van de beledigingen om tot zaken te komen. Het schijnt diplomatie te heten, een ander woord voor beeldvorming. Met een dubbele moraal en een dubbele agenda, winnen politici altijd. De vraag is alleen: waar staan wij in hemelsnaam in dit spel?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.