
Politiek luistert weer eens niet; 'Sleepwet zoals ie moest zijn is er toch gekomen'
Kent u die grap, van dat andere referendum waarin de Nederlandse burger tegen de sleepwet stemde? Tegen digitale spionage door de eigen overheid, tegen het aftappen van hele wijken en buurten, tegen kabelinterceptie, tegen het moeten delen welke pornosites u bezoekt omdat er toevallig een Syrische vrijheidsstrijder in uw straat woont?
Nee, nou die sleepwet kwam er gewoon ondanks dat een meerderheid van de Nederlanders in 2018 bij een referendum tegenstemde. MAAR we werden gerust gesteld dat het aftappen van hele wijken niet zou gebeuren - het was niet eens mogelijk - en wat blijkt? Grootschalig aftappen van communicatie via internetkabels is niet alleen technisch mogelijk maar binnenkort ook praktijk, meldt De Volkskrant op basis van gesprekken met betrokkenen, die anoniem willen blijven omdat ze niet met de pers mogen praten.
In aanloop naar de invoering van de sleepwet vreesden tegenstanders dat de metadata - waaruit is af te lezen met wie mensen communiceren of welke internetpagina's ze bezoeken - van miljoenen Nederlanders zouden worden opgeslagen. Dat scenario werd weggewuifd: zelfs het aftappen van de communicatie van één wijk zou niet gebeuren, waren de mooie woorden van oud-minister Ronald Plasterk destijds.
Maar, verrassing: in 2021 deden de AIVD en MIVD twee aanvragen voor kabelinterceptie en kregen daarvoor ook toestemming van de minister. Toezichthouder TIB wees ze vervolgens af als onrechtmatig omdat ze ‘niet proportioneel, niet subsidiair en niet zo gericht mogelijk’ waren.
Maar met een nieuwe wet wordt voortaan ook deze hobbel genomen: "Een nieuw wetsvoorstel, bedoeld om digitale dreigingen in kaart te brengen, maakt van deze theoretische mogelijkheid staande praktijk. Het criterium ‘zo gericht mogelijk’ wordt ondergeschikt en toetsing door de TIB wordt teruggedrongen. Daardoor is het straks makkelijker om grootschalig data binnen te halen. Het analyseren van die data (geautomatiseerde data-analyse) kan voortaan zonder toestemming van de TIB. Een eerdere toezegging van Plasterk dat streamingdiensten als Netflix en YouTube uit de datastroom worden gefilterd, komt ook te vervallen", zo schrijft de krant.
{{comment.text}}