Politiek roept om maatregelen tegen agressieve honden
Binnenland

Politiek roept om maatregelen tegen agressieve honden.

Na het zoveelste incident met vechthonden is voor politici de maat vol. De VVD en PVV willen gevangenisstraffen, de SP en PvdA zijn voor een verplichte omgangscursus.

Momenteel worden honden in beslag genomen of afgemaakt als ze terreur aanrichten, maar blijven hun baasjes buiten schot. De VVD en PVV pleiten voor celstraffen voor dierenliefhebbers die hun hond slecht behandelen waardoor mensen in gevaar komen, bijvoorbeeld door het dier te laten ontsnappen. 

"Zo'n beest wordt dan een wapen", zegt VVD-Kamerlid Rudmer Heerema tegen het AD. "Mensen moet gaan nadenken hoe ze met hun vechthond omgaan. En als het ernstig misgaat, mag er best een celstraf volgen." Dierenvriend Dion Graus van de PVV is ervan overtuigd dat slechte honden niet bestaan. "Wél agressief gemaakte honden door slechte mensen, en die moet je keihard aanpakken." Bijvoorbeeld met een levenslang verbod op het houden van dieren.

Verbod afgeschaft

Eerder was het in Nederland verboden om een aantal vechtrassen te fokken en als huisdier te hebben. Toen dat niet tot minder incidenten leidde, is de wet afgeschaft. Sindsdien kan een agressieve hond door politie of burgemeester worden gemuilkorfd of afgemaakt.

Ook kan het baasje een celstraf of geldboete krijgen, maar de vraag is hoe vaak deze sanctie wordt opgelegd. Niemand weet namelijk hoe vaak het misgaat. Daarom voert staatssecretaris Van Dam een protocol over de registratie van incidenten en hoe om te gaan met agressieve blaffers. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →