Politieke vrijbrief voor Nijmeegse asfaltfabriek zorgt voor zware overschrijding uitstoot

Politieke vrijbrief voor Nijmeegse asfaltfabriek zorgt voor zware overschrijding uitstoot 

20 oktober 2021 - 13:05

De gezondheid van Nijmegenaren die wonen in de wijk rondom asfaltfabriek APN loopt gevaar, nu blijkt dat de fabriek zeventien keer zoveel giftige stoffen uitstoot dan is toegestaan. De gemeente Nijmegen stelt niet te mogen ingrijpen vanwege een deal tussen de asfaltbranche en politiek Den Haag. 

Steeds meer bewoners rondom de fabriek komen in opstand omdat hun woonomgeving ongezond is en zij zich niet beschermd voelen door de overheid. Voorzitter van Vereniging Dorpsbelang Hees, Roel van Tiel, schrok toen hij in een uitgelekte brief las dat de asfaltfabriek zeventien keer zoveel giftige stoffen uitstoot dan de toegestane limiet: "Mijn bek viel open". Volgens hem is het onbegrijpelijk dat de gemeente de buurtbewoners niet eerder heeft geïnformeerd.

De bewoners verwijten de gemeente dat zij de meetresultaten bewust onder de pet hebben gehouden. In plaats van preventieve controle, geeft de gemeente bij klachten de omgevingsdiensten de opdracht om te controleren. De omgevingsdiensten blijken onderbemand te zijn en de gemeente lijkt pas in beweging te zijn gekomen, nadat de schrikbarende meetresultaten bekend werden. Wethouder Jan Wijnia wil ‘‘de mensen niet nog meer zorgen in hun hoofd praten dan dat ze al hebben.’’ Hij kan de regels pas wijzigen als Den Haag de landelijke afspraken met de asfaltbranche verandert.

Dem. staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Steven van Weyenberg, geeft aan dat er nieuwe metingen zullen volgen. Hij belooft de regels aan te passen, zodra inderdaad blijkt dat de fabriek na de nieuwe metingen meer schadelijke stoffen uitstoot dan dat is toegestaan.  

Zal de gemeente strenger controleren of behoudt de asfaltfabriek haar vrijbrief?

De Hofbar terugkijken? Klik hier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml