'Politieverhoor deugt niet, kans op valse bekentenis groot'
Binnenland

'Politieverhoor deugt niet, kans op valse bekentenis groot'.

Verhoren die zijn uitgevoerd door het gezag zijn niet of in elk geval niet vaak helemaal 'neutraal'. Liefst 85 procent van alle verhoren 'deugen' daarom niet en dus is de kans dat u als verdachte een valse bekentenis aflegt heel groot.

Dit hadden wij u eigenlijk ook wel kunnen vertellen, maar nu zegt wetenschappelijk onderzoek (van een promovendus aan de Universiteit van Maastricht) het ook dus is het waar.

In de 36 verhoren die hij analyseerde, werden opvallend weinig open vragen gesteld. In plaats daarvan werd juist gekozen voor gesloten of suggestieve vragen, waarbij dus de kans op een valse bekentenis groter zou zijn. Zeker als de verdachten psychische problemen of een laag IQ hebben.

Kortom, daar moet wat aan gedaan worden. De oplossing? "Ik pleit er voor dat politiemensen iedereen in een verhoor beschouwen als mogelijk kwetsbaar", aldus de onderzoeker. Daarnaast zouden ook arrestantencellen mensvriendelijker ingericht moeten worden, want dan slapen de potentiële criminelen beter. Zij zijn immers alleen maar 'verdacht', niet waar?

Alle artikelen geladen. Overzicht →