Polizei vs. Klimaatgekkies: ontruiming 'bruinkooldorp' van start

Polizei vs. Klimaatgekkies: ontruiming 'bruinkooldorp' van start 

11 januari 2023 - 11:07

Even over het al twee jaar door klimaatactivisten bezette 'bruinkooldorp' (het is maar wat je een 'dorp' noemt) Lützerath, niet ver van Roermond. De Duitse politie is vandaag verder gegaan met de ontruiming, zodat er verder kan worden gegaan met de winning van milieuslopend bruinkool. Er zijn volgens de bezetters enkele gewonden gevallen. Om wat voor verwondingen het gaat, is niet bekend.

De actievoerders deden hun best om de Polizei met barricades buiten het dorp te houden, maar agenten wisten het dorp alsnog te bereiken. Een grote politiemacht had zich in de vroege ochtenduren opgesteld bij Lützerath. Er staan zeker één waterkanon en pantserwagens en er zouden duizenden agenten uit diverse deelstaten bij het dorp zijn.

De meeste bezetters sliepen nog toen de politie arriveerde. Zij werden wakker nadat hun eigen sirenes afgingen, waarmee werd aangegeven dat de politie eraan kwam. Volgens de Nederlandse activist Hazel, die zich in een boomhut heeft verschanst, "stond iedereen op om het dorp te verdedigen".

Desondanks rukt de politie langzaam op, maar de klimaatactivisten geven zich niet zomaar gewonnen: in naam van Moeder Natuur zijn er stenen richting de politie gegooid en volgens de politie ook molotovcocktails. De bezetters scanderen tegen de agenten dat zij weg moeten gaan.

Het merendeel van de bezetters verzet zich vreedzaam. In het dorp wordt onder meer muziek gemaakt. Een groepje zong Imagine van John Lennon onder begeleiding van een gitaar. Elders speelde iemand klassieke muziek op een viool.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml