Pond zakt in elkaar
Buitenland

Pond zakt in elkaar.

Het Britse pond sterling beleefde vanochtend de grootste tussentijdse val ten opzichte van de dollar in de geschiedenis. Daarbij was het ook de meest beweeglijke dag voor de munt ten opzichte van andere valuta, zoals naast de dollar ook de euro en de yen, ooit.

Het pond zakte omstreeks 05:05 uur tot onder de 1,35 dollar. Dat is de laagste waarde sinds 1985. Omstreeks middernacht werd voor een pond nog een waarde van 1,5018 dollar opgetekend, kort nadat de stembureaus in Groot-Brittanniƫ gesloten waren.

Ook de euro ging vanochtend flink onderuit ten opzichte van de dollar. De euro was omstreeks 05:35 uur 1,1014 dollar waard. Dat was bij het slot van de Europese beurzen op donderdag nog 1,1373 dollar.

De beurzen in het Verre Oosten gingen, met nog enkele uren handel voor de boeg, scherp omlaag. Zo kelderde de Nikkei-index in Tokio ruim 7 procent.

De yen dikte flink in waarde aan ten opzichte van de dollar, nu verschillende Britse media de voorstanders van de brexit hebben aangewezen als winnaar van het referendum. Dat zette exporteurs flink lager. Zo daalden Honda en Toyota zo'n 10 procent en zakte Nissan 9 procent. Ook bankaandelen zakten scherp.

De Hang Seng in Hongkong speelde bijna 5 procent kwijt. De Britse bank HSBC, die daar een notering heeft, kelderde ruim 9 procent. Tata Steel ging in India 14 procent naar beneden.

Meer lezen over Brexit?
Alle artikelen geladen. Overzicht →