Poolse vrouwen vaak seksueel geïntimideerd op werk
Binnenland

Poolse vrouwen vaak seksueel geïntimideerd op werk.

Poolse vrouwen die hier als arbeidsmigranten zijn, worden volgens onderzoek van Fairwork vaak seksueel geïntimideerd. Bedreigingen, chantage, aanrandingen en scheldpartijen. Erover praten durven ze niet zo snel.

Twee jaar geleden kreeg organisatie Fairwork een melding van uitwassen in een vleesverwerkingsfabriek. De Oost-Europese vrouwen zouden er alleen veel uren mogen werken in ruil voor seksuele diensten aan voormannen. Als ze dat niet deden, zouden ze maar twee dagen mogen werken. Daarmee konden ze natuurlijk nauwelijks hun huur betalen.

Onderzoek

Fairwork besloot onderzoek naar seksuele intimidatie bij vrouwelijke arbeidsmigranten te doen bij meerdere bedrijven en hoorde over allerlei misstanden. "Over scheldpartijen. Over handtastelijkheden. En over fysieke bedreiging. Dan vindt een vrouw 's avonds opeens een wildvreemde man in haar bed", aldus directrice van Fairwork, Sandra Claassen, in een interview met het AD.

Moeilijk aan te kaarten

Ongeveer 80.000 Poolse vrouwen hebben hier een soort all-inclusive pakket, waarbij ze transport, werk en onderkomen krijgen. Ze zijn bang dat ze alles verliezen wanneer ze de seksuele misstanden aangeven. De Nederlandse overheid heeft wel de campagne "Pesten op de Werkvloer", maar dit is allemaal in het Nederlands. Ook de klachtenprocedures bij bedrijven zijn slecht: de vrouwen moeten maar bij de directeur gaan klagen.

Oplossing

Claassen heeft er al ideeën voor: "Zorg ervoor dat die campagne in andere talen ook bij vrouwelijke arbeidsmigranten terechtkomt. En benoem het onderwerp expliciet in de voorlichtingsbijeenkomsten die hier en in het thuisland worden georganiseerd. Dat vrouwen precies weten wat hun rechten zijn. Bedrijven zelf moeten ook in actie komen. Het zou bovendien goed zijn als vrouwen niet meer voor alles afhankelijk zijn van één uitzendbureau. Gelukkig zijn er nu gemeenten die zelf woningen regelen. Dan weten vrouwen dat ze nooit zomaar op straat kunnen worden gezet."

Ook al gaat dit onderzoek alleen over Poolse vrouwen, Bulgaarse en Roemeense vrouwen werken in vergelijkbare omstandigheden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →