Praten met een talibanman

Praten met een talibanman 

23 augustus 2021 - 12:09

Vele problemen kunnen opgelost worden als de betrokken partijen rond de tafel gaan zitten, en als mensen die bereid zijn tot wederzijds begrip, praten met elkaar. Zo heb ik persoonlijk een probleem met de taliban. Ik heb vragen bij hun manier van denken, hun manier van handelen, en hun manier van zich te presenteren aan de wereld om hen heen. Aldus zou ik ‘ns rond de tafel willen gaan zitten met een talibanman, niet de eerste de beste, maar een met een IQ dat de 45 benadert of zelfs, indien mogelijk, overstijgt.

Ik zou tegen hem zeggen: "Welkom in mijn bijzijn, talibanman. Ik ben een faamde Nederlandstalige auteur en pacifist, en jij ziet er mij een islamiet uit die z’n roots in pakweg Afghanistan heeft. Nu moet ik toegeven dat ik Afghanistan in elk geval zou mijden als de pest. Wat is het meer dan een bar grondgebied, vol woestijnen, onbegaanbare landschappen, verschrikkelijke uitzichten, alsmede een plek bevolkt door wilde geiten, venijnige serpenten, onbetrouwbare kruipdieren, en een bevolking die slechts bestaat uit bloed, zweet en tranen. Ook zo’n bevolking heeft haar rechten. Ze mag gerust leven in een omgeving die haar veiligheid biedt, standvastigheid, vrijheid, rust en vrede. Het is heel gemakkelijk om zo’n omgeving te creëren, zoals wij in het westen al eeuwen bewijzen."

"Zo’n omgeving zou ook in Afghanistan kunnen gedijen, indien jij en je zielsgenoten niet op de proppen komen. Jullie verpesten de boel. Jullie helpen alles van enige waarde naar de knoppen. Jullie onderdrukken, verwerpen, en roeien uit. Jullie zijn bijzonder slechte mensen, die compleet gedegenereerd zijn, die zich daar nog trots over voelen ook, en die als een bende ongestructureerde reptielen te keer gaan en alles vernietigen wat op jullie weg komt. Maar misschien helpt het om met iemand als jij te praten, om een beeld te verwerven van wat degenen zoals jij en je strijdmakkers drijft. Bijvoorbeeld: waarom hakken jullie handen af van een arme luis die puur van de honger een banaan heeft ontvreemd?"

Ik kan me voorstellen dat de talibanman mij met holle ogen bekijkt, maar half heeft begrepen wat ik heb gezegd, en er niet over piekert om te antwoorden op m’n vraag over de afgehakte handen. De kans is trouwens klein dat hij op m’n volgende vragen antwoordt. Toch vraag ik hem: "Waarom verhinderen jullie meisjes om naar school te gaan? Waarom willen jullie niet dat van vrouwen een naakte elleboog of enkel zichtbaar is? Waarom geven jullie aan niemand toestemming om naar muziek te luisteren, een roman te lezen, of naar een schilderij tekijken?" Inderdaad, de talibanman antwoordt niet op deze vragen. De blik in z’n ogen wordt steeds leger, z’n onverschilligheid groeit, z’n onbegrip neemt toe.

Is het de moeite waard om nog verder met zo’n individu te praten? Nog even dan. De volgende vragen luiden: "Waarom hebben jullie van die baarden? Waarom lijken jullie door die baarden en door jullie vieze lelijke kleren en door jullie via drugsgeld aangeschafte wapens in jullie gore poten, allemaal op elkaar? Waarom denkt men nooit, als men jullie bekijkt: wat ziet dat er een leuke man uit, die zou ik wel eens willen leren kennen? Waarom is men bang voor jullie? Want dat hebben jullie wel bereikt: de hele wereld is bang voor jullie. De hele wereld haalt z’n landgenoten weg uit het schrikbewind, en wie overblijft, de van angst in elkaar gekrompen Afghanen, wordt door jullie geterroriseerd tot de dood erop volgt. Is daar een verklaring voor?"

De talibanman heeft z’n ogen gesloten en bidt. Ik verlaat de tafel, en probeer me in te beelden dat die talibanman slechts een nietbestaande schim was. Het is een hopeloze inbeelding.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.