'President liet rivalen doden'
Raar

'President liet rivalen doden'.

Een ex-lid van een Filipijns doodseskader heeft explosieve beschuldigingen geuit aan het adres van president Rodrigo Duterte. Deze zou politieke concurrenten hebben laten vermoorden toen hij burgemeester van de stad Davao was. 

Edgar Matobato vertelde aan de senaat van de Filipijnen dat hij in een kwart eeuw zo'n duizend mensen had gedood, schrijft de BBC. Een van de slachtoffers van het 'Davao Doodseskader' werd aan krokodillen gevoerd, anderen ontleed en gedumpt in zee. 

"Onze taak was het liquideren van criminelen, zoals drugsdealers, verkrachters en straatrovers", aldus de 57-jarige Matobato. Behalve het tuig belandden ook andere mensen op de hitlist van de moordenaars. Onder deze groep slachtoffers zijn vier lijfwachten van Prospero Nograles, een rivaal van Duterte om het burgemeesterschap van Davao. Ook zou de president destijds als burgervader opdracht hebben gegeven tot het bombarderen van een moskee als vergelding voor een aanval op een kerk in 1993. 

Nadat Duterte het presidentschap bemachtigde verliet Matobato een getuigenbeschermingsprogramma en dook onder, naar eigen zeggen uit vrees voor zijn leven. Een presidentieel woordvoerder ontkent de beschuldigingen ten stelligste.  

Alle artikelen geladen. Overzicht →