Privéfoto's BN'ers op straat door lek paparazzi-server
Entertainment

Privéfoto's BN'ers op straat door lek paparazzi-server.

Bekende Nederlander zijn is maar zwaar. Elke scheet die u laat wordt geroken en u moet constant over uw schouder kijken of u niet stiekem door een flitsende lens van de camera van een fanatieke fotograaf wordt achtervolgd.

U verwacht dan op zijn minst dat die fotografen een beetje zorgvuldig met hun geschoten foto's en privégegevens omgaan, maar niks blijkt minder waar.

Door een fout van showbizzfotografen Peter en zijn zoon Edwin Smulders zijn de privégegevens van honderden bekende Nederlanders gelekt. Dit 'lek' bestond uit het ontbreken van een wachtwoord van de server die ze gebruiken voor hun website en waarmee ze alles synchroniseren. 

Het lek stond al bijna tien jaar open en dus kon u al die tijd zonder al teveel moeite allerlei foto's van BN'ers van de server plukken. RTL Nieuws kwam erachter door een anonieme tipgever en na melding is het lek gedicht.

Nu wilt u natuurlijk weten wie er getroffen zijn. De lijst is lang: van Ruud Gullit tot Wilfred Genee en van Prinses Christina tot Glennis Grace. In totaal zijn van 419 personen foto's, maar ook telefoonnummers, wachtwoorden en kentekenplaten, op straat beland. Hackers verkopen ze bijvoorbeeld door op het dark-web, maar gebruiken ze ook voor phishing-aanvallen. 

Zelf schijnen de paparazzi-fotografen er trouwens niet zo mee te zitten. Beiden reageren volgens de commerciële omroep laconiek op het datalek. "Ik heb er geen verstand van (de configuratie van de server, red.) en dat wil ik graag zo houden." 

Alle artikelen geladen. Overzicht →