Pro-EU column Boris Johnson uitgelekt
Buitenland

Pro-EU column Boris Johnson uitgelekt.

Boris Johnson, inmiddels de Britse minister van Buitenlandse Zaken en voormalig pro-Brexit campaigner, schreef twee columns waarin hij zich zowel voor als tegen de Brexit uitsprak. De column tegen de Brexit is toentertijd gepubliceerd, maar nu is ook de pro-EU column uitgelekt.

In die column schreef hij dat als het Verenigd Koninkrijk lid zou blijven dat een "zegen zou zijn voor de wereld en Europa", meldt The Guardian. Ook wees hij op de relatief lage kosten die tegenover toegang tot de interne markt staan. Daarnaast stelde hij dat het gevaar bestond dat het Verenigd Koninkrijk uit elkaar zou vallen dankzij de Brexit. 

Johnson zegt nu dat de column deels een parodie is en bedoeld was om zijn gedachten op een rijtje te zetten. Hij schreef in volle overtuiging de column vóór de Brexit, maar wilde toen voor de zekerheid ook nog even de voordelen van de EU op een rijtje zetten. "Dat stuk heeft op mysterieuze wijze de krant bereikt, waarschijnlijk omdat ik de column ook naar een vriend heb gestuurd." 

Hij vervolgt: "Toen ik de twee columns naast elkaar zette, was het overduidelijk wat het juiste was om te doen. En we gaan de Brexit uitvoeren en er een succes van maken." Criticasters zien in de twee columns bewijs van Johnsons opportunisme en zeggen dat hij alleen uit was op carrièretechnisch gewin. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →