Producent wil Paard van Sinterkaas cancelen, want Zwarte Piet

Producent wil Paard van Sinterkaas cancelen, want Zwarte Piet 

12 oktober 2022 - 10:04

Burny Bos, de producent van de film het Paard van Sinterklaas uit 2005, heeft het helemaal gehad met zijn eigen creatie omdat er Zwarte Pieten in voorkomen. Sterker nog, hij wil niet dat de film nog wordt vertoond.

Voor wie het niet weet: het Paard van Sinterklaas gaat over het Chinese meisje Winky Wong dat met haar ouders naar Nederland emigreert. Zij probeert onder meer te begrijpen wie Sinterklaas is. De film mag toch een succes genoemd worden: het trok in de Nederlandse bioscopen een half miljoen bezoekers, sleepte diverse internationale prijzen in de wacht en werd onder meer verkocht aan China. 

Maar ja, die Zwarte Piet hè? "Het is heel jammer dat we toentertijd Zwarte Pieten in de film hebben gestopt", vindt Bos nu. "Daar hebben we niet goed over nagedacht. Ik snap nu waarom veel Nederlanders bezwaar maken tegen Zwarte Piet."

Er is nog nagedacht over digitale bewerking om Zwarte Piet minder Zwart te maken, maar dat kost weer teveel geld. Ooit, als wij er klaar voor zijn, mag het Paard van Sinterklaas wel weer op de buis, maar dan met disclaimer: "Ik kan mij voorstellen dat de film juist door de pieten van cultuur-historische waarde kan zijn: als een les dat we van ver gekomen zijn. Maar om dat nu te doen zou vooral een provocatie zijn voor mensen die terecht bezwaar maken tegen Zwarte Piet."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml