Protest na doodschieten zwarte man in VS
Buitenland

Protest na doodschieten zwarte man in VS.

De 37-jarige Alton Sterling is gisteravond doodgeschoten door de politie in de Amerikaanse stad Baton Rouge. Daarvan circuleren nu videobeelden online, met woede en protest als gevolg.

Een anonieme beller zou de politie gisteren getipt hebben dat een man iemand met een pistool had bedreigd. Het zou gaan om een donkere man in een rood shirt die voor een supermarkt CD's stond te verkopen.

Twee agenten probeerden daarop Sterling aan te houden, maar dat escaleerde. Over de exacte gang van zaken heeft de politie nog geen uitspraken gedaan, maar Sterling kwam om het leven door schoten van vermoedelijk een van de agenten. De lijkschouwer trof tenminste twee schotwonden aan in zijn borst en rug. Nadat een filmpje van de aanhouding online werd gedeeld, gingen mensen gisteren en vanochtend uit protest de straten van Baton Rouge op.

Getuige: 'Politie was erg agressief'

Supermarkteigenaar en ooggetuige Abdullah Muflahi vertelde aan The Advocate dat de politie zich erg agressief gedroeg. Volgens Muflahi droeg Sterling een wapen bij zich, maar deed hij geen poging om dit te pakken tijdens de worsteling met de agenten. Sterling zou pas sinds kort een wapen bij zich hebben, nadat een vriend van hem beroofd was, aldus Muflahi.

# 122

Er zijn dit jaar al 122 zwarte Amerikanen doodgeschoten door de Amerikaanse politie, concludeert The Washington Post op basis van een database van dodelijke politieschietpartijen. Daarvan droeg 61 procent een pistool als wapen, terwijl tien procent ten tijde van de schietpartij ongewapend was.

Alle artikelen geladen. Overzicht →