Protest van natuurorganisaties maakt garnalenvissers kapot

Protest van natuurorganisaties maakt garnalenvissers kapot 

03 februari 2023 - 10:30

De toekomst van garnalenvisserij staat op het spel. Er zijn de laatste jaren steeds meer maatregelen waar de vissers zich aan moeten houden. Nu komen daar ook nog eens aangescherpte stikstofmaatregelen bij. Hierdoor zijn de gegeven vergunningen niet meer geldig en wordt er zonder gevist. Vijftien natuurorganisaties hebben hiervoor protest aangetekend. Dit kan voor veel garnalenvissers de kop kosten. 

Onlangs zijn de stikstofnormen voor garnalenvissers aangescherpt en doordat de vorige vergunningsperiode is afgelopen, hebben zij geen geldige vergunning meer. Om de uitstoot te verminderen, moeten tienduizenden euro's worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld nieuwe motoren. Aangezien dit niet direct kan, hebben de garnalenvissers voor negen maanden een 'gedoogvergunning' gekregen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Tot 1 oktober wordt er dus zonder vergunning gevist, dit wordt aangevochten door vijftien milieu- en natuurclubs.

Door deze regelgeving wordt al 60% van de Noordzeevloot gesaneerd. Hillegonda Dijkman zit zelf in een vissersfamilie en heeft geprobeerd om met de mensen van verschillende natuurverenigingen in gesprek te gaan. In de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! vertelt Hillegonda dat er binnen die verenigingen veel onwetendheid heerst. "Het frustreert mij enorm dat zo'n organisatie een handtekening zet, zonder dat ze feitelijk weten waar ze het over hebben." 

Garnalenvisser Gerard Boerdijk licht toe dat vissers al 15 jaar in gesprek zijn met de verenigingen en dat dit altijd goed ging. De afgelopen 10 jaar hebben ze op de Waddenzee 20 vergunningen uitgekocht, dit staat gelijk aan 20% van de totale vergunningen. "We hebben gesloten gebieden gehad, moesten wijdere netten, lichtere tuigen en minder visuren. Overal hebben we mee ingestemd om maar een vergunning te krijgen." Nu komen de stikstofmaatregelen er bovenop en dat gaat veel vissers de kop kosten.

Het vertrouwen van de vissers begint inmiddels te verdwijnen. Ze bereiden zich voor om actie te voeren en zijn bereid om de Afsluitdijk hiervoor dicht te gooien. Gerard Boerdijk benoemt dat ze inmiddels al alles eraan hebben gedaan. "We doen aan duurzaam vissen, we rollen over de bodem. Wat moeten we nog meer doen? We kunnen moeilijk achteruit vissen."

Luister naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! daar.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml