Protest verloskundigen vindt geen gehoor
Binnenland

Protest verloskundigen vindt geen gehoor.

Nederlandse verloskundigen maken zich zorgen over de plannen die minister Schippers heeft om de geboortezorg aan te passen. Na hun kritische reacties deze week, wordt er vandaag door hen geprotesteerd voor de Tweede Kamer. Er wordt gevreesd voor verlies van hun zelfstandigheid.

Schippers wil dat de partijen in de geboortezorg (cliëntenorganisaties, zorgaanbieders en zorgverleners) nauwer gaan samenwerken. Volgend jaar wil Schippers een nieuwe manier van financieren in gang zetten. Er wordt geld beschikbaar gesteld waar verloskundigen en gynaecologen in het ziekenhuis samen uit kunnen putten. Per zwangerschap is er een bedrag te verdelen. Verloskundigen en gynaecologen kunnen ook blijven kiezen voor de oude manier van financieren, waarbij ze allebei apart worden betaald. Schippers hoopt met de nieuwe manier te voorkomen dat verloskundigen en gynaecologen een zwangere vrouw te lang blijven begeleiden.

Waarom protest? Verloskundigen zijn bang dat er straks samenwerkingskolossen rond geboortezorg worden gevormd, waardoor zwangere vrouwen standaard naar het ziekenhuis moeten voor begeleiding. Dit in plaats van begeleiding van verloskundigen in de wijk.

Maar helaas
De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de plannen, maar er zal niet veel aan veranderen. Minister Schippers krijgt steun van de regeringspartijen VVD en PvdA, en daarmee is er een Kamermeerderheid, volgens de NOS. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →