Protesten VS na fatale politiekogels
Buitenland

Protesten VS na fatale politiekogels.

Nadat een Afro-Amerikaanse man door politiekogels om het leven kwam, gingen mensen vannacht de straten op in de stad Charlotte in North-Carolina. Wat begon als een vreedzaam protest liep uit de hand met twaalf gewonde agenten als gevolg.

Demonstranten vernielden politieauto's, gooiden waterflesjes en wierpen stenen naar passerend verkeer. De politie zette onder meer traangas in om de menigte uiteen te drijven. Twaalf agenten raakten gewond, waarvan zeven naar het ziekenhuis zijn gebracht. Ook een gewonde burger is naar het ziekenhuis gebracht.

De aanleiding

De politie toog gistermiddag naar een appartementencomplex op zoek naar een crimineel. Daar troffen zie iemand anders, de 43-jarige Keith Lamont Scott, aan in een auto. De Afro-Amerikaanse agent Brentley Vinson schoot Scott dood en is met verlof naar huis gestuurd.

Volgens een politiewoordvoerder kwam Scott uit de auto met een pistool, volgens andere getuigen was hij ongewapend. Scott's dochter beweert dat haar vader een boek aan het lezen was in de auto toen agenten naar hem toekwamen, het raampje openbraken, hem taserden en vier keer neerschoten.

Meer onrust

De protesten in Charlotte begonnen enkele uren na een demonstratie in Tulsa in Oklahoma. Daar schoot de politie vrijdagavond een ongewapende zwarte man dood, de 40-jarige Terence Crutcher.

Alle artikelen geladen. Overzicht →