Protestleider Zimbabwe wil internationale steun
Buitenland

Protestleider Zimbabwe wil internationale steun.

Door protesten tegen de 92-jarige autocraat Robert Mugabe is Zimbabwe in rep en roer. Afgelopen week lag Zimbabwe echter een hele dag stil door stakingen, opgeroepen door protestleider Evan Mawarire. Mawarire dreigt nu met meer stakingsdagen en wil internationale overheden om steun vragen.

Mawarire vraagt internationale connecties om meer druk op Mugabe te zetten om naar het Zimbabwese volk te luisteren. "De overheid heeft ons geld gestolen. We moeten beginnen met luisteren naar de burgers en de corruptie uitschakelen die onze economie heeft verwoest. De internationale instanties kunnen ons niet ondersteunen als we onszelf niet eerst helpen", aldus Mawarire vanuit een geheime locatie in Zimbabwe. Er wordt gevreesd dat de protestpredikant te grazen wordt genomen.

Mawarire dreigt meer te protesteren met zijn #ThisFlag-beweging wanneer er niet voldaan wordt aan de eisen die de protestactie stelt. Meer protestbewegingen en politieke partijen voor democratie zijn in opkomst. De Zimbabwezen willen dat er meer naar het volk geluisterd wordt en dat corrupte ministers ontslagen worden. Tevens moeten uitgestelde salarisuitbetalingen eens betaald worden en de wegblokkades worden opgeheven. De blokkades worden volgens inwoners door de politie gebruikt om steekpenningen op slinkse wijze te bemachtigen.

Schending van mensenrechten
Internationale campagnevoerders hebben eerder al aangegeven dat Zimbabwe mensenrechten schendt, zo meldt The Guardian. Er werd onder meer een journaliste ontvoerd terwijl ze een vreedzaam protest wilde voeren en de leider van een nieuwe politieke jeugdpartij, Viva Zimbabwe, werd gearresteerd. Officiëlen hebben de protesteerders 'terroristen' genoemd en beschuldigen internationale krachten van het saboteren van de economie in Zimbabwe en het aanwakkeren van onrust.

Alle artikelen geladen. Overzicht →