Provincie Utrecht eist windmolens, 'desnoods gemeenten dwingen'

Provincie Utrecht eist windmolens, 'desnoods gemeenten dwingen' 

03 juli 2023 - 12:42

Windmolens. De coalitie van de provincie Utrecht is er dol op. En als gemeenten niet willen meewerken aan het plaatsen van windmolens? Vette pech! De provincie houdt in het nieuwe coalitieakkoord nadrukkelijk de mogelijkheid open hen daartoe toch te dwingen.

Welke partijen dit bedacht hebben? Moet u eens driemaal raden: GroenLinks? Goed! D66? Goed! Partij van de Arbeid? Goed! En het CDA, die krijgt u van ons. Dat windmolenparken relatief weinig bijdragen aan de opwekking van 'schone' energie en dat zulke parken in het landschap bovendien ongelooflijk lelijk zijn, maakt niet uit verder.

De opwek van windenergie is een heikel punt in de provincie. Gemeenten hebben afgesproken de komende jaren veel duurzame energie op te wekken, maar gaandeweg vallen plannen voor windmolens af, vaak na kritiek uit de omgeving (maar zoals gezegd hebben zij vette pech). De provincie kondigde eerder dit jaar aan al op de stoel van de gemeenten te gaan zitten en zelf te gaan onderzoeken welke locaties mogelijk geschikt zijn voor de plaatsing van windmolens.

In het nieuwe coalitieakkoord is specifiek aandacht voor de mogelijkheid die de provincie heeft om gemeenten bij een besluit te passeren. De partijen schrijven terughoudend met de inzet te zijn. Daar geloven we geen moer van, let op: "maar wij beseffen dat dit uiteindelijk noodzakelijk kan zijn om de RES-biedingen (afspraken over duurzame energie, red.) na te komen".

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml