Psst, vragen + antwoorden inburgeringscursus kopen?
Binnenland

Psst, vragen + antwoorden inburgeringscursus kopen?.

Welkom bij de firma list en bedrog, doorgaans bekend als Nederland. Tot vorige week wisselden 90.000 mensen in een besloten Facebookgroep vragen en antwoorden van het Nederlandse inburgeringsexamen uit. Het zou hierbij gaan om de vakken lezen, schrijven en spreekvaardigheid. Nu de groep is opgeheven, worden de vragen eveneens middels Facebook voor zeventig euro per 'setje' te koop aangeboden.

Die burgerlijke ongehoorzaamheid is al ernstig. Mogelijk nóg ernstiger is het feit dat D66-minister Wouter Koolmees, de man die belast is met Sociale Zaken, op de hoogte is van de gebeurtenissen. Ondanks het gigantische aantal van 90.000 clowns die er vrolijk op los fraudeerden, ziet hij volgens zijn woordvoerster geen enkele reden om de examens stil te leggen. 

U kunt er vanuit gaan dat het niet alleen bij verspreiden op Facebook is gebleven. Funfact: Syrische statushouders breken hun islamitische hoofdjes over de vraag of de inburgeringscursus doen met behulp van gestolen vragen eigenlijk wel mag volgens de belangrijke regels van hun religie. Of zij zich dit serieus afvragen? Bloedserieus.

Ook fraude bij staatsexamen

Gelukkig werd er recent nog meer gelogen en bedrogen, bij het staatsexamen Nederlands als tweede taal (NT2). Minister Ingrid van Engelshoven deed wat Koolmees nalaat en legde per vorige week maandag alle examens stil. In januari kan er pas weer examen gedaan worden, wanneer er nieuwe vragen zijn bedacht.

Funfact nr.2: een zeer gering gedeelte doet staatsexamen, de overgrote meerderheid doet liever een inburgeringscursus. Hoe dat zo komt? Dat laat zich raden...

Alle artikelen geladen. Overzicht →