PSV bij verlies van Ajax 3 miljoen rijker
Sport

PSV bij verlies van Ajax 3 miljoen rijker.

Ajax uitlachen, wie is er niet groot mee geworden? In Eindhoven gaan ze dat zeker weer doen als Ajax zich niet weet te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Niet eens wegens leedvermaak, maar omdat de Brabanders dan 3 miljoen extra tegemoet kunnen zien. 

Dat PSV kans maakt op deze 3 miljoen extra bij een verlies van Ajax, heeft te maken met de zogeheten 'market pool'. Naast een startbonus en winstpremies keert de bond bijna een half miljard euro uit waarbij de verdeling over de Europese landen is gebaseerd op de tv-markten. Hoe hoger de tv-contracten, hoe meer geld een competitie mag verdelen.
PSV heeft zich als landskampioen al verzekerd van 65 procent van deze pot, die voor de Nederlandse deelnemers aan het hoofdtoernooi circa 8 miljoen euro oplevert, aldus Voetbal International. De overige 35 procent is voor de vice-kampioen. Tenminste, als Ajax zich weet te plaatsen voor de financieel aantrekkelijke groepsfase en daarvoor moet het zien te winnen tegen het Griekse PAOK. Als Ajax de groepsfase niet haalt, gaat het Amsterdamse deel dus naar de clubkas van PSV.
Lange termijn
Overigens is een verlies voor Ajax op de langere termijn ook niet goed voor PSV. Door de beroerde prestaties van Nederlandse clubs de afgelopen jaren, zijn we flink gedaald op de UEFA-ranglijst. Daalt Nederland nog verder, dan kan dat betekenen dat we ook de laatste rechtstreekse plek voor de groepsfase kwijtraken. Dat betekent dat ook als je kampioen wordt, je eerst een voorronde zult moeten spelen.
Alle artikelen geladen. Overzicht →