Psychiater Esther van Fenema: 'We hebben zorgzame leiders met autoriteit nodig'

Psychiater Esther van Fenema: 'We hebben zorgzame leiders met autoriteit nodig' 

23 september 2021 - 13:28

Psychiater Esther van Fenema maakt zich grote zorgen over het coronabeleid in Nederland. Er wordt volgens haar niet geluisterd naar de mensen die vaccinaties weigeren. De oplossing? "We hebben in de politiek zorgzame leiders met autoriteit nodig die uitleggen waarom een maatregel of vaccinatie nodig is, alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat er draagvlak wordt gecreëerd."

Want dat er niet geluisterd wordt naar vaccinatie-weigeraars is volgens haar een groot probleem, zegt ze in de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! met Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen. "Afgezien van de mensen die er grote complottheorieën op nahouden, hebben die weigeraars daar in veel gevallen heel goed over nagedacht. Ik mis in het overheidsbeleid dat er geluisterd wordt naar die mensen", aldus Van Fenema. 

De verbinding tussen de mensen in de samenleving is weg en we luisteren niet meer naar elkaars mening. In plaats daarvan zijn er felle discussies. Marianne Zwagerman heeft daar wel een praktisch voorbeeld van toen ze van de week in een twitter-discussie met Van Velthuysen en een of andere dj zat: "Die was heel erg van 'laat je vaccineren en zeur niet zo' en die gaat met een enorme mening tegen rick zitten praten. Dan denk ik: Rick heeft al veertig uur lang met allerlei mensen zoals Esther van Fenema gesproken. Dan denk ik: 'Ja, beste pizzahut-dj, welke studie heb jij dan gedaan?"

Mensen met autoriteit in politiek

Volgens Van Fenema is de oplossing dat er mensen met verstand van zaken op posities als die van Hugo de Jonge komen. Zorgzame leiders met autoriteit: "Het is hetzelfde als bij een gezin: als ouders hun kinderen niet geven wat ze nodig hebben. Namelijk ruimte om te ontplooien, naar ze luisteren en hen consequent opvoeden. Als ouders dat allemaal niet doen en vooral met zichzelf bezig zijn, dan gaan kinderen muiten."

Luister hier naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml