Psychologen: 'Aboriginals, het spijt ons'
Buitenland

Psychologen: 'Aboriginals, het spijt ons'.

De Australische Psychologenvereniging heeft excuses aangeboden aan inheemse volken voor decennia van slechte behandeling, exploitatie en respectloze praktijken. Het formele 'sorry' is bestemd voor Aboriginals en voor Straat Torres-eilanders, die in Noord-Australië leven. 

Onderzoekspsychologen hebben gebruikgemaakt van "ongepaste technieken" om de intellectuele capaciteiten van inheemse kinderen te meten. Volgens Tim Carey, de chef van de vereniging, resulteerde dit in "misleidende en onnauwkeurige rapportages", schrijft The Guardian

Carey betuigde spijt voor het onder dwang weghalen van kinderen bij hun ouders, ook wel de 'gestolen generaties' genoemd, en voor het verrichten van onderzoek "dat meer baat opleverde voor carrières van wetenschappers dan dat het gunstig was voor de deelnemers van de inheemse volken".

Professor Patricia Dudgeon, de eerste inheemse psycholoog van Australië, noemde de verontschuldigingen "een historisch moment". Eerder had zij geschreven dat de psychologie deel uitmaakte van het Australische "koloniseringsproces, dat leidde tot het objectiveren, ontmenselijken en devalueren van mensen uit andere culturele gemeenschappen". 

Alle artikelen geladen. Overzicht →