PvdA & GL: minderjarige ontheemde, wees welkom
Binnenland

PvdA & GL: minderjarige ontheemde, wees welkom.

De PvdA en GroenLinks willen de rechten versterken van vluchtelingen jonger dan achttien jaar. Zij moeten in de toekomst recht krijgen op een verblijfsstatus als dat aantoonbaar in hun belang is. Daarover dienen de linkse volksmenners vandaag een initiatiefwetsvoorstel bij de Raad van State.

De Volkskrant suggereert dat de Propagandeur van de Asielinvasie met dit voorstel "haar linkse profiel wat hoopt op te poetsen voor de Kamerverkiezingen in maart". Hoewel coalitiepartner VVD vermoedelijk geen trek heeft in het plan dreigt er toch een Kamermeerderheid voor het initiatiefwetsvoorstel te ontstaan, namelijk door steun van linkse oppositiepartijen in het parlement. 

Attje Kuiken (PvdA / foto) over het plan: "Kinderen kunnen zelfstandige asielmotieven hebben, zoals hun gezondheid, geestelijke ontwikkeling of het risico op besnijdenis." GroenLinksiër Linda Voortman voegt seksuele geaardheid van de jeugdige ontheemde en zijn of haar "verwestersing" toe aan het lijstje: "Nu kijkt de rechter vooral of het land van herkomst veilig is voor de volwassen ouders. Vorig jaar werden twee éénjarige meisjes met hun moeder teruggestuurd naar Guinee - een land waar 97 procent van de vrouwen wordt besneden - omdat de moeder de kinderen zou kunnen beschermen. Met deze wet maken we dat niet meer mee: het belang van het kind staat dan voorop. We voegen dus een asielgrond toe."

Het voorstel betreft zowel alleenreizende asielzoekers als kinderen van vluchtelingen. De VVD zou een aanzuigende werking vrezen. Tevens denken de salonliberalen dat volwassen vluchtelingen hun kroost zullen gebruiken om de asielstatus van NL af te persen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →