PvdA neemt afstand van uitspraken Statenlid
Binnenland

PvdA neemt afstand van uitspraken Statenlid.

De PvdA heeft afstand genomen van de uitspraken van het Turks-Nederlandse PvdA-Statenlid Bayram Erbisim. In Nieuwsuur bagatelliseerde hij de zuivering die op dit moment door Turkije raast.

Zo zei hij over het aantal arrestaties: "80.000 lijkt veel, maar op een inwoneraantal van 80 miljoen is het heel weinig." Hij vindt overigens ook dat de zuivering geen zuivering mag heten, meldt Omroep Zeeland. "Het is een noodtoestand, waarbij ze mensen proberen te vinden die de coup hebben gepleegd."

De PvdA-Statenfractie van Zeeland zegt nu in een verklaring: "Naar aanleiding van het item bij Nieuwsuur heeft ons Statenlid Bayram Erbisim in de fractie nadrukkelijk en volmondig aangegeven tegen de zuiveringen en martelingen in Turkije te zijn en er afstand van te nemen. Bayram is erg ongelukkig met de indruk die gewekt wordt in het uitgezonden deel van het interview dat hij zuiveringen en martelingen zou vergoelijken."

De verklaring gaat verder: "Het opkomen voor de rechtsstaat en bescherming van mensenrechten is een grondbeginsel van de PvdA. De hele Statenfractie veroordeelt de coup in Turkije en de vrijheidsberovingen zonder eerlijk proces. Mensenrechten zijn voor de PvdA en ook voor de hele Statenfractie het fundament van onze rechtsstaat waarop geen enkele nuance mogelijk is."

Erbisim heeft de verklaring zelf ook ondertekend. Het interview is hier te zien. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →