PvdA: 'Turken, spreek je uit'
Binnenland

PvdA: 'Turken, spreek je uit'.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch roept vertegenwoordigers van de Turkse gemeenschap op om zich te verzetten tegen het geweld tegen de Gülen-beweging. "Het is nodig dat ze die agressie veroordelen, om het klimaat waarin dit soort incidenten plaatsvindt te verbeteren", aldus de PvdA'er. 

Sinds de mislukte coup in Turkije worden er steeds meer aan Gülen verbonden organisaties in Nederland bedreigd, schrijft NOS. Dit heeft te maken met beschuldigen van Turkse autoriteiten dat de Gülen-beweging mogelijk achter de staatsgreep zit. 

"Dat is een heel zorgelijke en gevaarlijke ontwikkeling. De overheid heeft daar een taak en verantwoordelijkheid in, maar de rest van de samenleving natuurlijk ook. Dat betekent ook de Turkse gemeenschap. Veel mensen zien het als volgt: je bent pro-Erdogan en anders ben je een verrader. Omdat de Turkse autoriteiten ook specifiek naar Gülen wijzen als terroristische organisatie, vertaalt zich dat in onze samenleving in geweld. Maar als je je niet tegen dit geweld uitspreekt, dan stem je bijna in met wat er gebeurt", aldus Marcouch. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →