'Pyromaantjes Urk vingen geld voor in de fik steken teststraat'

'Pyromaantjes Urk vingen geld voor in de fik steken teststraat' 

20 april 2021 - 10:40

De twee jongeren die worden verdacht van het in brandsteken van de GGD-teststraat in Urk hebben daar geld voor geboden gekregen. Dat zei de advocaat van een van hen tijdens de zitting die vandaag plaatsvindt in Lelystad.

Zijn 21-jarige cliënt en de minderjarige medeverdachte uit Emmeloord hebben dat los van elkaar verklaard. Wie die geheimzinnige opdrachtgevers precies zijn zou moeten worden onderzocht. Want geld is blijkbaar een verzachtende omstandigheid: "Het lijken labiele jongens die geen plan hadden", aldus de advocaat. Hij noemt het onbestaanbaar dat de politie geen verder onderzoek doet en vindt dat zijn cliënt met de minderjarige medeverdachte als "zondebok worden opgevoerd die de lont in het kruitvat hebben gestoken."

De verdachte zelf - ene Fokke V. - wijst met zijn vingertje graag naar zijn minderjarige compagnon. "Het is Fokke dit, Fokke dat, het wordt allemaal in mijn schoenen geschoven. Ik heb de deur opengebroken, hij steekt de boel in de fik. Als ik de deur openmaak, ben ik niet bezig met brand te stichten", zo zei hij via een videoverbinding met de rechtbank.

Hoe dan ook, het Openbaar Ministerie zou extra getuigen moeten oproepen om te kunnen verhoren maar de Officier van Justitie laat alvast weten daar niet zoveel zin in te hebben: "Er waren die avond veel mensen die heel veel foute dingen hebben gedaan. Het is onmogelijk om iedereen te identificeren. Dat neemt niet weg dat deze mannen de brand hebben gesticht.: 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.