Raad v State: Sorry voor dubieuze rol in Toeslagenaffaire

Raad v State: Sorry voor dubieuze rol in Toeslagenaffaire 

19 november 2021 - 14:51

De Raad van State is zoals dat heet diep door het stof gegaan in een zelfgeschreven rapport over de eigen rol in de Toeslagenaffaire. Dat wil zeggen: rechters hadden het te druk met strenge rechtertje spelen en daarom zijn duizenden ouders en hele gezinnen kapot gemaakt. Daarvoor zegt het nu 'sorry'.

Hebben die rechters dan al die tijd een plaat voor hun kop gehad? Nee, dat ook weer niet: de hoogste algemene bestuursrechter heeft naar eigen zeggen wel met die strenge lijn geworsteld, maar is te laat van koers gewijzigd, heeft niet doorgepakt en halve maatregelen genomen

"In het interne debat bij de bestuursrechter werd rechtseenheid (dat de wet steeds op dezelfde manier wordt uitgelegd) als belangrijker gezien dan de schrijnende gevallen. In minderheid hebben rechters hierover wel aan de bel getrokken, maar naar hen is te weinig geluisterd."

"Dat verwijten wij onszelf", aldus Van Ettekoven. "Ouders die in de problemen zijn gekomen omdat wij te lang de strenge lijn hebben toegepast, bieden wij onze excuses aan. We hadden betere rechtsbescherming moeten bieden."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml