Raad van Europa tikt ons op vingers: 'Ter Apel speelt met mensenrechten'

Raad van Europa tikt ons op vingers: 'Ter Apel speelt met mensenrechten' 

02 september 2022 - 13:04

De mensenrechten van asielzoekers zijn in het geding in de opvang in Ter Apel, dat zegt de Raad van Europa. Volgens ene Dunja Mijatovic, de mensenrechtencommissaris van de organisatie, lijken asielzoekers er een onmenselijke of vernederende behandeling te krijgen.

Staatssecretaris Eric van der Burg heeft een brief op de deurmat gekregen waarin hij gemaand wordt om "alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de rechten van de betrokkenen te beschermen" en streng wordt toegesproken.

Mijatovic ziet het helemaal misgaan in ons landje. Zo was er de dood van een baby vorige week in een noodopvangruimte. Ze weet dat het kabinet plannen heeft om de crisis te bezweren maar die bieden volgens haar geen soelaas. Ze vindt dat onze regering had kunnen voorkomen dat het zo misging en ook zou het kabinet beter een andere toon aanslaan. Door vooral te hameren op het afschrikken en terugsturen van asielzoekers ondermijnt het op den duur het draagvlak voor asielopvang. En waarom behandelt Nederland Oekraïense vluchtelingen zoveel beter dan andere nieuwkomers?

Staatssecretaris Van der Burg zet in een antwoordbrief al zijn maatregelen en plannen nog eens op een rijtje, maar tekent aan dat Nederland het niet alleen kan. "Oplossingen op Europees niveau zijn ook nodig."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml